Miljøforeningen Akerselvas Venner

Akerselvas Venner

Vern Akerselva Miljøpark

1,6 km av Akerselva sporløst forsvunnet på Sagene!

Foto: Michael Marveng-Puckett

Hvor lang er Akerselva fra Maridalsvannet til elveutløpet i Oslofjorden? Er den 8,2 km, eller er den kanskje 9 eller 10? Vi har spurt flere som burde vite.

Tekst: Per Østvold

La oss starte med brødrene André og Per Johan Placht. I 2002 kjøpte de 1600 m2  næringslokaler på gamle Lilleborg fabrikker. Etter noen år med boligbygging og næringsutvikling inviterte de i 2015 til et storslått event på Lilleborg, kalt «Akerselva 8.2». Arbeidermuseet på Sagene og Oslo Tekniske Museum var medarrangører. I invitasjonen til politikere og kulturpersoner, og på flagrende faner langs elva, ble det slått fast at «Akerselva er 8,2 km lang».

8,2 er også tallet som brukes av Arbeidermuseet på Sagene i deres presentasjoner. I disse dager vises utstillingen Kunstnerblikk på Akerselva, som er vel verdt et besøk. I en omtale av utstillingen i Dagbladet påpekes at Arbeidermuseet er landets lengste museum: «Hele Akerselvas lengde på 8,2 km fra Maridalen til fjorden med industri- og arbeiderhistorie gjennom mer enn 150 år.»

Men er Akerselva 8,2 km lang? Eller er den kanskje kortere eller lengre? Vi ringer Gro Røde, formidlingsansvarlig for Arbeidermuseet på Sagene.

– Jeg har alltid hørt tallet 8,2. Og det tallet har jeg fra offisielt hold, svarer en noe forbauset Gro Røde på vårt spørsmål.

Gro var ansatt som historiker i bydel Sagene i Oslo før hun kom til Stiftelsen Oslo Museum. Som mange vet, er Sagene en bydel som deles i to av Akerselva. Og når man, som Gro, både har bodd og jobbet i bydelen i mange år, blir man veldig glad i Akerselva.

– Hvor lang er Akerselva?

– I årenes løp har jeg sett mange tall om Akerselvas lengde – 9,6, 9,3, «snaut 9 km», «drøyt 8» og det reine og runde tallet 10. Men det tallet jeg fant oftest, var 8,2. Tallet kan vel også variere litt, avhengig av hvordan man måler, sier Gro. Fordi hun kan høre min skepsis over telefonen, føyer hun til et retorisk spørsmål: – Ingen er vel heller enige om hvor lang Nilen er? Men uavhengig av hvilket tall som er riktig, bør det viktigste være at vi har fått et veldig flott museum på Sagene som dekker hele arbeiderhistoria langs elva. Er du ikke enig, spør hun.

– Utvilsomt, svarer jeg, samtidig som jeg ser for meg ulike målemetoder: Gangveiene på øst- eller vestsida av elva, eller kanskje midtstrøms? Og hvordan måler man et fossefall på 17 meter? Kanskje er det slik at et par kilometer av Akerselva rett og slett er sporløst forsvunnet på Sagene?

Spørsmålet må likevel stilles til Gro: Hvorfor valgte Arbeidermuseet tallet 8,2 da Norges lengste museum ble åpnet?

– Vi fikk tallet av kyndige folk i Bymiljøetaten (BYM) i Oslo kommune, svarer Gro Røde. Og ganske riktig. Vi sjekker BYMs nettside. Og der finner vi etatens turguide for Akerselva, hvor det står svart på hvitt: «Foran oss ligger Akerselva «du gamle og grå» med sine 8,2 kilometer, 20 fosser, 46 bruer og mange minner etter Norges industrielle revolusjon». Og ikke nok med det! På BYMs nettside finner vi også en helt fersk elveguide med videoer og vakre bilder. Også her slås det fast: Akerselva er 8,2 km lang.

Har Wikipedia skylda?

Vi kontakter Bymiljøetaten via deres profil på Facebook. Det har vi gjort også tidligere, og vi har alltid fått raske og hyggelige svar.

– Hvor har Bymiljøetaten fått tallet 8,2 fra?

Vi spør på Facebooks meldingstjeneste. Men for å utfordre etaten litt ekstra, viser vi samtidig til det offentlige dokumentet Kommunedelplan Akerselva, vedtatt i Oslo bystyre 28. november 1990. Øverst på side 5 i dette dokumentet står følgende: «Akerselva med omgivelser danner en 10 km lang sammenhengende bypark mellom Marka og Oslo sentrum».

Svaret fra Bymiljøetaten kommer raskt: «I en god del kilder, deriblant wikipedia, opereres det med tallet 8,2, og det er dette vi har brukt i turguiden. Ønsker deg en fin dag! Hilsen Morten.»

Vi sjekker selvsagt Wikipedia. Og Morten har delvis rett. I Wikipedias grundige artikkel om Akerselva, i avsnittet om Naturforhold, står det: «Akerselva renner fra Maridalsvannet nord i byen til Bjørvika, 8,2 km lenger ned.» Men det Bymiljøetaten tydeligvis har oversett, er at Wikipedias artikkel starter med følgende: «Akerselva er 9,8 kilometer lang og har et fall på 149 meter.»

Observante lesere på Wikipedia vil dessuten merke seg fotnoten ved tallet 9,8, hvor det vises til Norges vassdrags- og energidirektorat. Direktoratet skal vi komme tilbake til. Men først må vi utfordre Are Eriksen, som er leder i Miljøforeningen Akerselvas Venner.

8,2 er utvilsomt feil!

– Er Akerselva 8,2 eller 10 km?

– 8,2 er utvilsomt feil, fastslår Are Eriksen. Han forteller at han for moro skyld gikk inn på kartverket til Plan- og bygningsetaten (PBE), brukte målebåndet som ligger  der, og målte Akerselva fra os til os midt i elva. – Jeg kom til 9.840 meter – med noe feilmargin. Så sjekket jeg Akerselva-artikkelen på Wikipedia, og der opplyses det at elva er 9,8 km  lang. I samme artikkel står det riktignok også at elva er  8,2 km ned til Bjørvika, men kilden til det tallet er en turguide som åpenbart er feil.

– I Store Norske Leksikon står det at Akerselva er 9 km lang, fortsetter Eriksen. I Oslo byleksikon står det at Akerselva er 9,9 km  lang (2010-utgaven), ca. 8 km lang (2000-utgaven). I 1987-utgaven av  byleksikonet er elvas lengde ikke oppgitt. I 1966-utgaven er heller ikke  elvas lengde oppgitt, der står det kun at Maridalsvannet er «ca. 8 km fra  Oslos trafikksentrum».

– Jeg holder på 9,8 km, sier Are Eriksen.

Det offisielle svaret

Det er store sprik mellom de tallene som brukes. Vi bestemmer oss for å kontakte en ekspert som må antas å være helt uangripelig i sin kunnskap. Vi ringer Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE), som er underlagt Olje- og energidepartementet. NVE må kunne gi oss det offisielle svaret på hvor lang Akerselva er.

Vi spør Astrid Voksø, senioringeniør ved Hydrologisk avdeling i NVE.

– Akerselva er 9,78 kilometer fra Maridalsvannet til utløpet i fjorden. Astrid Voksø nøler overhodet ikke.

 • – Er du sikker?
 • – Ja.

– Kan du dokumentere tallet?

– Ja, det kan jeg. NVEs kart over Akerselva i målestokk 1 : 50.000 viser at Akerselva er nøyaktig 9,78 km lang, svarer Voksø – og sender meg umiddelbart kartet på e-post (se nedenfor).

Takk, Astrid Voksø og NVE! Nå kjenner vi det offisielle svaret. Nær 1,6 km av Akerselva er ikke lenger sporløst  forsvunnet et eller annet sted mellom Sagene og Bymiljøetatens kontorer. Elva er 9,78, ikke 8,2 km lang.

 

 

 

1,6 km av Akerselva sporløst forsvunnet på Sagene!

2 kommentarer til “1,6 km av Akerselva sporløst forsvunnet på Sagene!

 1. Hei Per, takk for artig artikkel. Så vet vi hvor lang Akerselva er. Men en foss med et fall på 17 meter? Jeg mener å huske at da Leirfossen i Alna ble gjenåpnet var det i 2009, skrev Aftenposten at dette var Oslo bys høyeste foss med et fall på 14-15 meter.
  Så – hvilken Oslo-elv har det høyeste fallet? og nøyaktig hvordan måles det?
  Hoffselven (eller Holmenbekken) som jeg bor langs har ikke det høyeste fallet, men kanskje det fineste navnet? Dronningfossen har et fall på 11 meter, og ligger i luftlinje kanskje 150 meter fra den trafikkerte Hoffsveien. En skjult, hemmelig perle!

  1. Hei Julie
   Takk for kommentaren. 17 meter var kun et eksempel, men ikke helt tilfeldig valt. Jeg kunne ha vist til Bjølsenfossen, også kalt Lille Niagara, som har et fall på 16 meter.

   NVE bruker kart med målestokk 1: 50 000 og måler langs midtlinjen. Da betyr størrelsen på fossene ikke noe fra eller til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen