Miljøforeningen Akerselvas Venner

Akerselvas Venner

Vern Akerselva Miljøpark

Nydalen: – Helt uakseptabelt å bygge over Akerselva og innenfor det byggefrie beltet på 20 meter!

gullhaug1-jpg
Gullhaug Torg 2 A

Leder i Miljøforeningen Akerselvas Venner (MAV), Are Eriksen, kommer med en kraftsalve mot byggeplanene for Gullhaug Torg 2 A i Nydalen – et av Nydalens siste offentlig tilgjengelige torg og en viktig møteplass. Det er COWI AS, et av Norges ledende rådgivende ingeniørselskaper med 1100 ansatte i Norge og totalt 6200 ansatte i konsernet, som har utarbeidet byggeplanene på oppdrag for Avantor AS. Sistnevnte er en av de store eiendomsbesitterene i Nydalen. Nå vil Avantor bygge et høyhus på 63 meter på Gullhaug Torg – stikk i strid med alle kommunale planer for området.

Are Eriksen
Are Eriksen

Are Eriksen har vært saksbehandler for en felles uttalelse fra Oslo Elveforum (OE) og MAV. Han er oppgitt over byggeplanene og oppsummerer de to foreningenes motstand på denne måten:

  • Det er helt uakseptabelt å bygge over selve Akerselva og innenfor det byggefrie beltet på 20 m fra elva. Dette er i strid med Kommuneplan 2015.
  • Heller ikke den delen av eiendommen som ligger mer enn 20 m fra Akerselva, bør bebygges. Dette fordi Nydalen trenger torg og møteplasser, slik som bl.a. bydelsutvalget i Nordre Aker har påpekt.
  • Avantors forslag er i strid med Kommunedelplan Akerselva miljøpark (1990) og styringsdokumentet «Prinsipper for gjenåpning av elver og bekker i Oslo» (2015).
  • Forslaget om høyhus på Gullhaug Torg er dertil i strid med bystyrets høyhusvedtak.

Brolagt med gode forsetter

– Men er det ikke slik at Akerselva miljøpark er brolagt med gode forsetter i en lang rekke kommunale vedtak, som brytes ett etter ett?

– Dessverre er det slik, medgir Eriksen. Plan- og bygningsetaten har en rekke ganger gitt Avantor dispensasjoner fra kommunedelplanene for Nydalen og Akerselva miljøpark og fra gjeldende reguleringsplaner. Resultatet er en privatisert del av Akerselva med lite plass til allmennheten. Nå kan et av de siste offentlige torgene og en viktig møteplass i Nydalen stå for tur.

PBE må instrueres

– Hva er ditt råd til ansvarlig byråd, Hanna E. Marcussen fra MDG?

– Oslo Elveforum og Miljøforeningen Akerselvas Venner var i møte med byråd Marcussen i juni i år. Da snakket vi mest om Akerselvallmenningen, mulighetene for å åpne Akerselvas nedre del og etablere en gangtunnel langs Akerselva under jernbanens sporområde. Men i møtet understreket vi samtidig at Akerselva er under press fra innflytelsesrike næringsinteresser som gir blaffen i gjeldende vedtak for elva.

– Mitt råd til byråden er at hun instruerer Plan- og bygningsetaten om at ethvert avvik fra forbudet mot å bygge nærmere elva enn 20 meter, må avklares med politisk ledelse før forslag om dette eventuelt legges ut til offentlig ettersyn. Hvis vi skal bevare Akerselva for kommende generasjoner, trengs det sterkere lut enn den Plan- og bygningsetaten benytter i dag, sier Are Eriksen. Og – legger han til med et smil: Luten må selvsagt brukes på utbyggerne, ikke elva.

Les uttalelsen fra OE og MAV her: gullhaug-torg-2-a-07-09-2016

Her får du saksinnsyn

Les uttalelsen fra bydelsutvalget i bydel Nordre Aker

gullhaug2-jpg
Gullhaug Torg 2 A
fiskars-jpg
Fiskars

Fiskars, den lave teglsteinsbygningen rett bak Gullhaug Torg 2 A, produserer blant annet snøskuffer og spader. Over den sørlige gavlen troner en stor jernring med to store bokstaver i jern: CS – Christiania Spigerverks logo. Bygningen ble reist i mange etapper fra 1877.

 

 

Nydalen: – Helt uakseptabelt å bygge over Akerselva og innenfor det byggefrie beltet på 20 meter!

Én kommentar til “Nydalen: – Helt uakseptabelt å bygge over Akerselva og innenfor det byggefrie beltet på 20 meter!

  1. Det er grunn til å bli oppgitt over hvordan denne vannåren gjennom byen er presset fra alle kanter. Gjenværende grønne områder langs elva burde vært like fredet som markagrensa – den brukes av hele byens befolkning! Jeg vil også gjøre oppmerksom på
    området ved Lilleborg fabrikker – her er det planer for 4 massive prosjekter som snakkes om hver for seg og som ikke blir sett i sammenheng. Det er: Treschowsgt.16 ( Lager Lilleborg), Sandakerveien 52, Sandakerveien 57 og Bentsebrugata 35 j-f, alle innenfor Akerselva muljøpark. Det vil bety en rasering av grøntområdet + bymiljøet i området.
    Inger Stene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen